Registreer .frl
Nieuws

Het verhaal van Hof van de Koning.frl

19 december 2024

“Ik ben trots om ondernemer te zijn in Friesland. De kansen liggen hier voor het oprapen!

Gasten blijer weg laten gaan dan hoe ze binnenkwamen. Dat is het doel van Christel Koning, eigenaresse van restaurant Hof van de Koning in Oranjewoud. Haar ouders, beiden opgegroeid in de horecawereld, bouwden het imperium op en sinds 2012 is Christel het vaste gezicht. Events op locatie, partijen in de zalen van Hof van de Koning of koffie, lunch en diner in het restaurant – de familie Koning (be)dient je op alle fronten. Tijd voor een gesprek met Christel over ondernemen in Friesland, en hoe ze hun trots voor de provincie uitdragen! 

Horecagenen

“Mijn vader is op een steenworp afstand van ons restaurant geboren. Voor de liefde verhuisde hij naar Harderwijk, waar de ouders van mijn moeder een hotelrestaurant hadden. Mijn ouders volgden, en openden daar ook hun eigen hotelrestaurant. Na een tijdje begon het toch te kriebelen, en wilde mijn vader terug naar Heerenveen. Ik was toen 16 jaar, en mijn broertje 12. 

Prinsenweg

Ons huidige pand aan de Prinsenweg kwam vrij en het was de ideale plek voor mijn ouders om hun toekomst te bouwen. Al snel konden wij hier ook aarden. Als je me vraagt of ik altijd al wist dat ik Hof van de Koning over wilde nemen? Allesbehalve, haha. Ik wilde de wereld ontdekken dus reisde ik verschillende landen af, en werkte in verschillende branches. Toch voelde ondernemen en ons familiebedrijf in de horeca als thuiskomen. Dus toen mijn vader 70 kaarsjes uitblies in 2012, werd mijn overname een feit.

Voor jong en oud, zakelijk en privé

Doordat we al heel wat jaren mee gaan, kennen we veel dorpelingen en zien we families meegroeien met de tijd. Waar mijn vader de opa’s en oma’s van een familie kent, ken ik hun (klein)kinderen. Dat is erg bijzonder. Een mooie Friese traditie is dat je ‘sterft waar je trouwt’. Alle facetten van het leven komen bij ons voorbij. Van trouwfeesten en verjaardagen tot herdenkingen en begrafenissen. Dat is ontzettend mooi. Onze zalen en vergaderruimtes zijn ook ideaal voor de zakelijke gast. Onze ligging aan de A32 maakt dat we goed bereikbaar zijn voor zakenmensen die een pitstop maken voor een snelle, maar goede lunch. Een voordeel is ook dat je je auto gratis bij ons voor de deur parkeert. 

De Friese smaak 

Onze chef Danny de Vries vindt het belangrijk om te koken met producten van een goede herkomst, om eten te serveren dat goed is voor de gast en niet alleen een lust is voor het oog. In Danny’s keuken wordt met ‘gezond verstand’ gekookt. Of er weleens wat wordt weggegooid? Zelden. Zelfs de schillen van de ui en kontjes van de prei bewaart hij om jus van te trekken. Dat is volgens Danny niet per se duurzaam, maar gewoon gezond verstand. Die nuchtere denkwijze past goed bij ons. Toen we door de komst van COVID abrupt onze deuren moesten sluiten, brachten we verse producten naar zorginstellingen. 

Goed voor de provincie

We kopen zoveel mogelijk lokaal in en maken onze eigen drank(jes), die we in onze gerechten verwerken. Mijn vader is de bedenker van ‘Heerenburg’, Berenburg uit Heerenveen. Staat er ‘sipelsop’ op het menu? Dan zit daar een flinke scheut Heerenburg doorheen. Ook Fryske Frucht is een project waar mijn vader onderdeel van is. Fryske Frucht is opgezet om de Friese appelbomen in stand te houden. En een lokaal drankje serveren aan toeristen is natuurlijk óók altijd mooi. Maar buiten dat is het ook gewoon heel erg lekker! Dus vind je ‘m op onze menukaart. Extra leuk: er zit ook een scheutje door de appelcompote die als bijgerecht tijdens het diner geserveerd wordt.”

Mienskip

Die invloeden trekt Christel niet voor niets door. Ze is trots om in Friesland te mogen wonen. “Friezen zijn eigenzinnig, eigengereid, zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Direct? Dat zijn de mensen hier ook. Als ondernemer is dat fijn, want je weet waar je aan toe bent. Daarnaast is de Mienskip ontzettend sterk. Je kent elkaar en we werken veel samen met andere restaurants. We kunnen op elkaar bouwen. De mogelijkheden voor ondernemers zijn hier groot, en er zijn veel kansen. Friesland is een booming provincie!”

Benieuwd hoe ondernemen er in de Friese horeca uitziet? Check dan de video die we met Hof van de Koning maakten!

Ben jij ook trots om als Fries of in Friesland ondernemer te zijn? Claim dan jouw .frl-domein!